Vauvan turvakaukalovertailu

Vauva painaa syntyessään noin 3500 g ja on noin 50 cm pitkä. Tätä pientä rakkauden hedelmää on aihettakin suojella. Liikenteessä aiheutuvat äkkiliikkeet, tömähdykset, kolarit ja onnettomuudet ovat vauvan keholle liian suuria kestettäväksi. Jouduthan kannattelemaan sylissä pitäessäkin vauvan päätä, joten matkustaessakin pään tulee olla tuettu ja niska turvattu. Pienen kehon lihakset, eivät ole vielä riittävän kehittyneet ja matkustusasentokaan ei saa olla pysty. Synnytyslaitoksista ei kotiin pääse ilman turvakaukaloa, eikä ilman turvakaukaloa sovi matkustaa bussissakaan.

Katso vertailun tulokset

Näin turvakaukalo suojaa rakasta vauvaa

Turvakaukalon tehtävä on kuljettaa lastasi turvallisesti ja suojata uusi perheenjäsenesi onnettomuuden sattuessa, siksi sen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Tutustu eri mallien ominaisuuksiin, äläkä heti valitse sitä, minkä esim. kaveriltasi vanhana saat. Tarkista aina käytetystä (ja miksei uudestakin) turvakaukalosta, ikä, sisärakenteet (sillä esim. muovi ja styroksi hapertuvat vanhetessaan, eikä kaukalo silloin suojaa niin kuin on tarkoitettu), kiinnikkeet, mahdolliset lisälaitteet ja tietysti sopivuus autoosi. Muista tämä viimeinen kohta ehdottomasti myös uutta kaukaloa tai istuinta valitessasi. Parhaimmaksi katsomastasi kaukalosta ei ole mitään hyötyä, mikäli et saa istuinta autoosi niin kuin se on tarkoitettu.

Turvakaukaloita on monia eri malleja. Turvakaukalo on usein vastasyntyneestä noin 9-kiloiselle vauvalle tarkoitettu istuin, joka asennetaan autoon selkä menosuuntaan. Kaukalo voidaan kiinnittää auton turvavöillä, erilaisilla telakoilla auton Isofix-rakenteisiin ja siinä voi olla erilaista tukijalkaa tai -rakennetta, niin että autoon jätetään osa kiinteäksi odottamaan ja itse kaukalo on siihen nopea asentaa paikalleen. Isofix on ISO standardin mukainen kiinnike, jossa turvakaukalon saa kiinnitettyä autossa valmiiksi oleviin kiinnityspisteisiin. Järjestelmä mahdollistaa turvallisemman ja kiinteämmän kiinnityksen Isofix-sopivilla istuimilla verrattuna istuimiin, jotka kiinnitetään pelkillä turvavöillä. Lähes kaikissa uudemmissa autoissa taitaa jo olla Isofix-järjestelmä.

Kun lähdet hankkimaan uutta kaukaloa tai turvaistuinta, tutustu turvallisuusstandardeihin. Riippuen valmistajasta ja maasta, vaatimuksissa ja tuloksissa on eroja. Autoliiton sivuilta löydät turvaistuintestit (https://www.autoliitto.fi/tietoa-tienkayttajalle/turvaistuintestit). Sivuilta löydät kattavasti turvallisuustietoa eri istuimista ja kaukaloista. Testeissä on huomioitu turvallisuus, käyttöominaisuudet (kuten, onko helppo asentaa, voiko asentaa väärin, millainen koko jne), istuinmukavuus ja jopa haitalliset kemikaalit. Arvosanat vaihtelevat heikosta erinomaiseen ja avaamalla tarkemman raportin, näet mistä arvosana muodostuu. Kätevintä on myös hakuominaisuus, jolla voit etsiä katselemaasi istuinta. Kaikkia malleja ei testisivulta kuitenkaan löydy.

Muista nämä

Istuimelta vaaditaan hieman eri ominaisuuksia käytöstä riippuen. Muutama perusasia on hyvä muistaa:

 • Kaukalo asennetaan aina selkä menosuuntaan. Lapsen on turvallisinta matkustaa niin, sillä tällöin kolarissa kohdistuu vähemmän voimaa niskaan ja istuimen ominaisuudet tukevat kroppaa parhaiten, rajoittaen heilahdusta ja liikettä. Kun on aika siirtyä turvakaukalosta istuimeen, muista vieläkin tämä seikka! Lapsen on turvallisinta matkustaa selkä menosuuntaan ja sitä suositellaan jopa 4-vuotiaaksi asti.
 • Tarkista aina, siis aina liikkeelle lähtiessä, istuimen ja telakan kiinnitys. Turvakaukalon ja jalustan pitää olla tiukasti kiinni. Myös lapsi asetetaan kaukaloon tai istuimeen riittävän napakasti. Huomioi tämä erityisesti talviaikaan toppavaatteiden kanssa. Vöiden ja vaatteiden yhdistelmä voi jättää yllättävän löysän kiinnityksen, jossa lapsi pääsee heilahtamaan pahastikin törmäyksessä.
 • Älä koskaan aseta kaukaloa tai istuinta etupenkille, jossa on turvatyyny.

 

Turvaistuin- ja turvakaukalovertailu

Seuraavassa esitellään neljä eri istuinta, hieman eri käyttöominaisuuksin ja hintaluokin. Hintaluokassa on otettu huomioon löydetyt tarjoushinnat hintavertailulla.

 

Britax Römer Baby-Safe i-Size ja i-Size Flex -telakka

Yhteishinta 350 – 490 €, kaukalo 189 – 255 €, jalusta 91 – 166 €

Britax Römer Baby-Safe i-Size lasten istuin

Britax on tunnettuna testivoittaja merkkinä, arvostettu valmistaja, jolta löytyy monipuoliset tuotteet ja varusteet. Britax Römer Baby-Safe i-Size on vastasyntyneestä noin 15 kk ikään sopiva kaukalo. Se asennetaan autoon joko auton omilla turvavöillä (3-pistevyöt) tai Isofix-kiinnikkeisellä telakalla, missä on jalusta. Huomoithan, että telakan voi joutua ostamaan erikseen, mikäli ei tarjouksesta satu löytymään koko pakettia. Valmistaja suosittelee telakkaa vain i-Size tyyppihyväksyttyihin autoihin, joten lue oman autosi käyttöoppaasta, millainen valmius autossasi on.

Itse kaukalossa on vauvalle 5-pistevyöt sekä säädettävät tuet ja pehmusteet, jotka ottavat huomioon vauvan kasvun. Valjaiden korkeutta on helppo ja nopea muuttaa yhdellä säätimellä, eikä vöitä tarvitse enää purkaa ja asentaa uudestaan kasvun mukaan. Aurinkosuojan ja käyttönäppäryyden lisäksi kaukalossa on sivutörmäystä varten kehitetty teknologia, mikä suojaa vauvaa sivutörmäyksissä entistä paremmin. Testeissä kaukalo saakin kiitosta turvallisuudestaan, siinä loukkaantumisen riski etutörmäyksessä on erittäin pieni ja sivutörmäyksessä pieni. Koska kaukaloon saa jalustan, mikä asennetaan kiinteäksi, on istuimen asentaminen helppoa ja nopeaa. Tästä syystä myös riski asentaa istuin väärin, on pieni. Istuinta voi käyttää myös ilman jalustaa ja silloinkin kiinnityksen saa kehutun kiinteäksi.

Yhteenveto:

 • vöiden käytön ja asennuksen helppous käytit sitten jalustaa tai et
 • turvallisuus
 • hinnaltaan vielä maltillinen vaikka uusi malli (2017) onkin
 • vie tilaa
 • sopii valmistajan muihin tuotteisiin
 • sivuilla kallistusmerkit, joten näet milloin on oikein kiinnitetty

 

Graco SnugRide I-Size ja Base

Hinta yhteensä 499 €, kaukalo 199 – 260 €

Toinen tunnettu valmistaja Graco toi vuonna 2015 Snugfix-kaukalon, joka saikin hyvät tulokset turvallisuudesta. Nyt uusi SnugRide noudattaa samaa ideaa Isofix-telakallaan. SnugRideen kuuluu telakka osa, joka asennetaan samoin kuin Britax, I-Size merkittyjen autojen Isofix-rakenteisiin. Telakan avulla kaukalon asentoa saa muutettua lapsen kasvaessa, antaen lapselle enemmän tilaa. Istuin on hyvin pehmustettu ja lisäosilla pehmikkeillä vauvaa tukeva. Korkeat sivusuojat antavat hyvän turvan sivutörmäyksessä.

Laadukas Graco SnugRide lasten turvaistuin

Telakkaosa vaikuttaa aika isolta ja tämä vaatii myös autolta tilaa. Gracon tuotteiden plussana on niiden sopivuus toisiinsa. Tämänkin turvakaukalon voi yhdistää sopiviin Gracon matkarattaisiin, jolloin kulkeminen vauvan kanssa on helppoa. Kaukalo on siis nopea kiinnittää ja irrottaa. Käytössä 5-pistevyöt, mutta vöiden säätö on edelleen käsipelityötä. Ole siis tarkkana, että vyöt kulkevat oikeasta kohtaa, kun siirrät niitä.

Yhteenveto:

 • hintaluokaltaan jo kalliimpi eikä silti oikein vakuuta
 • vaatii tilaa
 • sopii valmistajan muihin tuotteisiin

 

Maxi-Cosi Pebble

Hinta 149 – 245 €, Isofix-jalusta 167 – 190 €

Maxi Cosilta löytyy useita malleja ja tietysti värejä. Maxi Cosin istuimet tunnetaan parhaiten varmaan helppokäyttöisyydestään. Maxi-Cosi Pebble on ikään kuin  Cabrio-mallin päivitys. Pebble on yllättävän kevyen näköinen eikä sillä kyllä painoa olekaan kuin vähän yli neljä kiloa. Tässä mallissa päästään vauva asentamaan istuimeen helposti. Kun vauvan nostaa istuimesta, vyöt asettuvat avoimeksi. Silloin niitä voi säätää ilman, että täytyy samanaikaisesti painella mitään nappeja. Pieni, mutta mukava parannus rimpuilevan lapsen kanssa. Vöitä ei myöskään tarvitse asetella uudestaan lapsen kasvaessa.

Maxi-Cosi Pebble turvakaukalo autoon

Kaukalo kiinnitetään autoon 3-pisteturvavöillä. Halutessaan voi hankkia Isofix-jalustan. Turvallisuustesteissä istuin on testattu juuri auton vöillä ilman jalustaa. Etutörmäyksessä riski loukkaantua on erittäin pieni, sivutörmäyksessä keskinkertainen kuormitus. Tässä tuleekin hyvin esiin Isofix-istuinten tuoma kiinteän kiinnityksen etu, jolloin istuin ei pääse heilumaan sivuttaissuunnassa saman lailla kuin pelkillä vöillä. Suosittelenkin omaan autoon jalustaa jos yksi auto käytössä. Jos kuljet kyydillä, saat istuimen kuitenkin paikalleen ilman jalustaa. Istuimen asentaminen on helppoa, oli kiinnitys kumpi vaan. Yksinkertainen rakenne ja selkeä vyön reititys tekee oikein kiinnityksestä helppoa. Kaukalo on tosiaan kevyt, helppo asentaa, lapselle tilava, sitä saa monissa väreissä ja Isofix-kiinnitys on mahdollinen lisäosalla. Tätä voisi tituleerata edulliseksi peruskaukaloksi.

Yhteenveto:

 • helppo käyttää
 • todella kevyt
 • peruskaukalo
 • värivaihtoehtoja

 

Besafe iZi Go Modular i-Size

Hinta kaukalo 119 – 279 €, jalusta 259 – 269 €

Besafe vauvan istuin autoon

Erittäin turvalliseksi kehuttu kaukalo, joka on kuitenkin suositeltu vain alle 75 cm vauvoille.  Voidaan kiinnittää auton kolmipistevöillä tai erillisellä i-Size hyväksytyllä jalustalla. Testitulokset auton vöillä ovat tällä kuitenkin erinomaiset. Vöiden reititys on selkeä ja oikein asentaminen helppoa. Tässä on muotoiltu niin kantokahvaa ergonomiseksi kuin ulkonäköä siistimmäksi. Värivaihtoehtojakin löytyy. Vöiden osalta kaukalo on saanut myös positiivista palautetta, sillä sivulla olevat magneetit auttavat vöitä pysymään sivussa, kun asetat vauvan istuimeen ja vöitä ei tarvitse pujotella uudestaan lapsen kasvaessa. Turvatestissä kuitenkin huomautettiin lapsen kiinnittämisen ongelmista, joten ehkä se ei ole niin sujuvaa kuin mainokset antavat ymmärtää.

Plussaa on kuitenkin istuimen turvallisuus vain vöillä kiinnitettäessä, joten jos autossa ei ole Isofix-järjestelmää tai käytössä on useampi auto, niin tämä on oiva vaihtoehto. Kaukalo on kevyt ja vie autossa verrokkeihinsa verraten vähän tilaa. Useamman auton taloudessa tai kyytiä tarvittaessa, vähän tilaa vievä kaukalo onkin kätevä. Se sopii useampiin autoihin ja kevyellä kaukalolla jaksat lasta myös kantaa.  Istuimen päällinen on myös helposti irrotettavissa pesua varten.

Yhteenveto:

 • edullinen peruskaukalo
 • turvallinen
 • kevyt
 • vie vähän tilaa
 • harmillisen lyhyt käyttöikä, jos on pitkä vauva
 • lisäsuojaa antavan sivutörmäyssuojan asentaminen on hieman työlästä

 

Vertailun voittaja

Vertailussa käy hyvin ilmi, että monet istuimet ovat nykyisin kiinnitettävissä sekä Isofix-järjestelmällä, että turvavöillä. Tämä antaa mahdollisuuden nopeaan ja helppoon kiinnitykseen sekä vaihtoon autosta toiseen. Vöiden kohdalla on tapahtunut myös toivottua kehitystä ja ylimääräiset säädöt nappuloilla ja vöiden purkamisella alkaa jäädä pois. Kaikki vertailun istuimet (SnugRidea ei löytynyt turvallisuustestistä) vaikuttavat turvallisilta ja yllämainitussa turvallisuustestissä olleet istuimet ovat saaneet arvosanaksi hyvän.

Britax Römer Baby-Safe on voittaja. Se on turvallinen istuin, oli käytössä jalusta tai ei. Se on tietysti Britaxin sarjaan sopiva, joten käyttömahdollisuudet ovat monet. Tämä kaukalo on yksinkertaisesti luotettava ja laadukas. Hinnaltaankin se on vielä maltillinen ja tarjouksia tulee varmasti vastaan.

Kunniamaininta vielä Besafe iZi Go Modularille. Vaikka käyttöikä voi tällä jäädä lyhyeksi, se on turvallinen, vähää tilaa vievä ja sen verran edullinen, että siirryttäessä turvaistuimeen, ei lyhyt käyttöikä jää kauheasti haittaamaan.