Tutkimus: huudatusunikoulu ei aiheuta vahinkoa

Vauvan ”huudattaminen” eli menetelmä, jossa vauvan annetaan itkeä itsensä uneen ei aiheuta uuden tutkimuksen mukaan pitkäaikaisia emotionaalisia haittoja.
Flindersin yliopistossa Australiassa tehdyn tutkimuksen tekijät testasivat tätä kiistanalaista unikoulumenetelmää toiseen yleisesti käytettyyn menetelmään 43:lla 6 kuukauden – 1,5 vuoden ikäisellä lapsella.

Newborn crying baby boy. New born child tired and hungry in bed under blue knitted blanket. Children cry. Bedding for kids. Infant screaming. Healthy little kid shortly after birth. Cable knit textile

Tutkijat huomasivat, että ne lapset, joiden vanhemmat antoivat lapsen itkeä pitkiä ajanjaksoja pistäytymällä lapsen luona välillä tai ei ollenkaan, eivät olleet stressaantuneempia kuin lapset, joiden vanhemmat käyttivät häivytysmenetelmää (vanhemman apu häivytetään pikkuhiljaa) tai jotka siirsivät nukkumaanmenoaikaa myöhemmäksi, jotta lapsi nukahtaisi nopeammin.

Tutkimuksessa saatiin selville, että molemmat unikoulumenetelmät johtivat vauvojen helpompaan nukahtamiseen toisin kuin niissä tarkkailuryhmissä, joissa käskettiin noudattaa tiukasti jokailtaista ja toistuvaa rutiinia.

Lastenlääkäri Carlos Lerner, joka ei liity tutkimukseen, kertoo, että idea huudattamisessa on se, että lapsi oppii lopulta rauhoittumaan itsekseen ja pääsemään takaisin uneen. Kuten aikuisilla, lapsillakin on unisyklejä ja he usein heräävät tunnin tai kahden välein, hän kertoo.

”Usein herättyään lapset etsivät vanhempiaan, jotta nämä lohduttaisivat heitä, mikä taas häiritsee vanhempia”, hän kertoo puhelinhaastattelussa. ”Ideana on, että jos lapsi oppii rauhoittumisen ja takaisin uneen pääsemisen taidon, hän voi nukkua koko yön ilman vanhempien väliintuloa.”

Uuden tutkimuksen myötä haluttiin tarkistaa pitikö vielä edellinen tutkimus, jonka mukaan huudattaminen on haitallista vauvoille paikkansa.

Sleeping baby

Jotta saataisiin tietoa kokevatko vauvat pitkäkestoista stressiä itkemisestä, tutkijat mittasivat stressihormonin kortisolin määrää vauvojen syljestä iltapäivällä ja aamulla tutkimuksen aikana. Nilkkaan asennettavalla tarkkailulaitteella seurattiin kaikkien ryhmien vauvoja ja sitä miten usein he heräilivät öisin.

Tutkimuksen mukaan lapsilla, joiden vanhemmat käyttivät huudattamista, ei ollut kohonneita kortisolitasoja tutkimuksen aikana eikä vuotta myöhemmin havaittu juuri minkäänlaisia ongelmia käyttäytymisessä tai kiintymyssuhteissa.

Nämä kaksi unikoulumenetelmää auttoivat vauvoja nukahtamaan helpommin verrattuna perheisiin, joissa ei käytetty mitään menetelmää. Silti huudattamalla nukahtaneet vauvat nukkuivat pidempään ja heräilivät vähemmän yön aikana.

Samankaltainen vuonna 2012 , 326 lapsella tehty tutkimus osoitti, että lapsilla joiden annettiin itkeä, ei ollut mitään pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia viisi vuotta myöhemmin, CBC-uutiskanava kertoo.

Lerner sanoo, että vanhempien kasvatustyylit vaihtelevat, ja jotkut vanhemmat eivät kestä kuunnella lapsensa itkua edes hetkeä pidempään.

”Uskon, että vanhempien välillä on paljon eroja siinä, mikä tuntuu heistä sopivalta ja mikä ahdistaa heitä,” hän sanoo. ”Joillekin vanhemmille jatkuvasti yöllä hereillä oleminen on niin stressaavaa, että he etsivät kaikenlaisia järkeviä keinoja saada lapsi nukkumaan yöllä; toiset vanhemmat taas kokevat ahdistavaksi antaa lapsen itkeä edes muutaman minuutin ajan.”

Lopputulos: tee niin kuin sinulle ja lapsellesi parhaiten sopii.

isä-ja-lapsi

Alkuperäinen artikkeli: http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2016/05/24/study-infant-baby-sleep-method-cry-it-out-wont-damage-child/84838958/

4 thoughts on “Tutkimus: huudatusunikoulu ei aiheuta vahinkoa

 1. Mia Lindeman says:

  Minä en edes näin biologina usko, että tämä on pätevä tutkimus. Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus on niin monisyistä, että on oikeasti mahdotonta rajata tutkimusta koskemaan ainoastaan unikouluttamista. Olosuhteiden pitäisi olla muuten tismalleen samanlaiset jotta tuloksia voitaisiin verrata keskenään. Ja mitä tarkoittaa ”eikä myöhemmin havaittu juuri minkäänlaisia ongelmia käyttäytymisessä tai kiintymyssuhteissa”. Ihan kuin nämä olisi joko tai -juttuja. Että joko on suuria ongelmia tai sitten kaikki on hyvin. Ei ihme että masennus on kansantauti! Mutta harvoinhan se on tappava, eli ”ei juuri minkäänlaisia ongelmia” sopii varmaan siihenkin. Enkä yleensä suosi ironiaa kirjoitetussa tekstissä, mutta nyt oli pakko.

  Ymmärrän sinänsä, että joissakin tilanteissa jonkin sortin unikoulu voi olla pienempi paha, kuin vanhemman unettomuus, mutta väite, ettei lapselle ole haittaa siitä, että hän joituu torjumaan turvattomuuden tunteen ja itkemään itsensä uneen on kyllä aika moista soopaa. Mitä varhaisemmasta traumasta on kyse, sitä syvemmällä se on mielen syövereissä ja sitä hankalampi siihen on myöhemmin päästä käsiksi. Mutta että se ei vaikuttaisi käyttäytymiseen tai kiintymyssuhteisiin juuri mitenkään? Miten sen todistat? Samasta yksilöstä ei ole olemassa kontrolliversiota, joka olisi saanut kohdata turvattomuuden tunteen turvallisesti aikuisen läsnäollessa.

 2. Anna says:

  Tällaiseen provokatiiviseen kirjoitukseen olisi kyllä hyvä saada alkuperäinen lähde, siis tutkimusartikkeli, eikä jotain lehtijuttua lähteeksi. Aika pieni otos. En osta tätä stooria, en usko, että lapselle ei ole haittaa siitä, että joutuu itkemään itsensä uneen.

 3. Hentsu says:

  tuon tutkimuksen mukaan nukuttamiseen käytetty aika muuttui 20minuutista 10minuuttiin huudatusunikoulun jälkeen verrattaen aiempaan lapsentahtisempaan nukuttamiseen. kenellä on niin kova kiire että lapsen kustannuksella on valmis vaarantamaan turvallisen kiintymyssuhteen vain 10 minuutin vuoksi?

  Suurin osa tutkimuksista kuitenkin ovat unikoulutuksia vastaan. Itse pidän ehkä jopa kyseenalaisena mainostaa tällaisia juttuja kaupallisessa blogissasi. Toivon että sinulle ei varsinaisesti makseta tästä postauksesta palkkioita lainkaan..

Comments are closed.